Doğal Afetlerde Veteriner Hekimlerin Rolü

Çeviri

Doğal afetler dünyanın her yerinde her an meydana gelebilir. Genellikle çevreye önemli ölçüde zarar verirler ve önemli ölçüde can kaybına neden olurlar. Seller, yangınlar, kuraklıklar, tsunamiler, kasırgalar, kasırgalar, depremler, volkanik patlamalar ve toprak kaymaları, topluluğa zarar verebilir ve feci sonuçlara yol açabilir.

Herhangi bir doğal afette birincil amaç insan yaşamını korumak iken, hayvan yaşamının korunması da kritik öneme sahiptir. Veteriner hekimler, bir doğal afet öncesinde, sırasında ve sonrasında gerekli birkaç görevi yöneterek bu konuda önemli bir rol oynarlar. Bu görevler, evcil hayvanlara, besi hayvanlarına ve yaban hayatına bakım sağlamanın yanı sıra bulaşıcı hastalıkların bulaşmasını azaltmaya yardımcı olmak için benzersiz eğitimlerini ve klinik becerilerini kullanmayı içerebilir. Rolleri ayrıca aşağıdakileri içerebilir:

Hayvan Sağlığı

Veteriner Hekimler, evcil hayvanlar, çiftlik hayvanları ve yaban hayatı dahil olmak üzere yaralı hayvanlara kritik tıbbi bakım sağlayarak ön saflarda yer alabilir. Geçici veteriner kliniklerinde ve hastanelerde hastaların triajına yardımcı olmak ve hayat kurtarıcı veterinerlik yardımı sağlamak için çalışmalar yapılabilir.

Arama Kurtarma

Herhangi bir doğal afet sırasında herhangi bir müdahalenin önemli bir parçası, yerinden edilmiş hayvanların aranması ve kurtarılmasıdır. Veteriner hekimler, karmaşık kurtarma prosedürleri sırasında uzmanlıklarını sağlamaları için çağrılabilir.

Hastalık Bulaşmasının Kontrolü

Veteriner hekimler, belirli hastalıkların bulaşma şekliyle ilgili bilgi ve uzmanlık sağlayabilir. Topluluk üyelerinin bilinçlendirilmesi ve eğitimi, hastalığın bulaşmasını önlemenin ve insan yaşamının korunmasına yardımcı olmanın temel bir yoludur.

Sürü Yönetimi

Bir sürüde yerinden edilmiş veya yaralanmış hayvanların yönetimi, bir doğal afet durumunda veteriner hekimler için çok önemli bir roldür. Örneğin veteriner hekimler, sağım programlarındaki değişiklik nedeniyle acı çeken süt sığırlarının tedavisine yardımcı olabilir.

Acı Çeken Hayvanların Hayvan Kontrolü ve Ötenazi

Veteriner hekimler, kayıp ve agresif hayvanların yönetimine yardımcı olmaları için çağrılabilir. Ayrıca, yaralı çiftlik hayvanlarının ve vahşi yaşamın değerlendirilmesine yardımcı olmaları ve acıyı hafifletmek için ötenazi yapmaları istenebilir. Buna bir örnek, 2019-2020 yazında Avustralya’daki orman yangınlarından etkilenen çiftlik hayvanlarının ve vahşi yaşamın değerlendirilmesine yardımcı olan veteriner hekimlerdir. Veteriner Hekimler, yoğun yanıklara maruz kalan çok sayıda sığır, koyun, kanguru ve koalaya ötenazi yaptı.

Tıbbi Malzemelerin Bakımı

Veteriner hekimler ihtiyaç anında tıbbi malzeme sağlayabilir ve dağıtabilir. Ayrıca, tıbbi malzeme sıkıntısı çeken yerel topluluklara destek sağlayabilirler.

Bilgi Yayma

Veteriner Hekimler Saygın Profesyonellerdir Ve Doğru Ve Güncel Bilgiler Sağlama Konusunda kendilerine güvenilebilir. Bir doğal afetin ardından, en uygun bilgilerin paylaşılmasını sağlamak için veteriner hekimler çağrılabilir.

Afet öncesi değerlendirme ve ön planlama

Veteriner hekimler, gelecekte afetlerin planlanmasında büyük ölçüde yardımcı olurlar. Onların bilgisi ve uzmanlığı, salgın zamanlarında tahliyeler ve aşılama protokolleri gibi prosedürler için bir plan sağlamaya yardımcı olabilir. Ön planlama, gelecekte hem insan hem de hayvan ölümlerini azaltmaya önemli ölçüde yardımcı olabilir.

Referans:

Moore, R., Kaczmarek, R., & Davis, Y. (1991). Doğal Afetler: Veterinerin Rolü. Hastane Öncesi ve Afet Tıbbı, 6 (2), 265-270. doi:10.1017/S1049023X00028399

Çeviri Kaynak: https://www.vetvoice.com.au

Bu yazı Genel, Hayvan Refahı, Hayvan Sağlığı, Meslek Politikası, Tarım ve Hayvancılık Politikaları, veteriner, Veteriner Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği, veteriner hekim içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

2 Responses to Doğal Afetlerde Veteriner Hekimlerin Rolü

  1. nilay tezsay dedi ki:

    Mustafa Bey, yazı için teşekkürler.

    Veteriner hekimlerin doğal afet alanına gitmesi için
    *Bir ekip oluşturmaları, AFAD’da eğitim alıp akreditasyonuna dahil olmaları gerekir, acil durum ve afet yönetimi, afet farkındalık eğitimi almış olmak lazım
    *Ekipmanları önceden planlanmış, SATIN ALINMIŞ ve bir yerde önceden depolanmış olmalıdır. Mesela sahra çadırı, oksijen tüpü…
    *İlaçları listelenmiş olup, olaydan hemen sonra temin edilecek şekilde SATIN ALINMIŞ olmalıdır. Ketamin, T61 kaç tane götürebilir, nereye nasıl kayıt edilecek, ilaç takip sistemi de var. Antibiyotikler lazım. Serumlar, setler lazım.

    Bu bütçeyi ve depoyu kim sağlayacak? Baktığımızda büyük kalemler çıkıyor.

    Veteriner muayenehanesinde çalışan klinisyen olanların reçete yazma hakkı var, diğer veteriner hekimlerin yok, bunu hatırlayalım.

    Yani çalıştığınız kurum izin verir mutlaka, gönüllü veteriner hekimlik hizmeti de verilir ama umarım bir gün profesyonel ekipler oluşur, ilgili kurumlar bütçe, ekipman, lojistik sağlar.

    • Nilay hanım ilginiz için teşekkür ederim.
      İhmal ettiğimiz konulardan birisi, geçmiş yıllarda bu konuda bir broşürü sahibi olduğum ve yönettiğimi TürkVet.biz web sitesinde paylaşmıştım. Siteyi geçen yıl kapattığım için arşivde de bulamadım. Farkındalık açısından camia için derli toplu bir yazıya ihtiyaç olduğunu düşünerek bu yazıyı bularak tercümesini paylaşmayı yararlı gördüm.
      Meslek politikası içerisinde ülkemiz şartlarını da değerlendirerek üzerinde çalışılması gereken bir konu.
      Sağlıkla kalın.

Yorum bırakın